Sütemény receptek  
Sütikönyveim
Szerkeszd meg Te is saját, egyedi borítós, tovább-
küldhető Sütikönyvedet 2 perc alatt!
A Sütikönyv elkészítésé-
hez be kell lépned.
Új sütikönyv
Elfelejtett jelszó »

Tippek mielőtt hozzákezdenél

A sütés célszerű eszközei

Ha soha nem sütöttél, esetleg most alakítod ki a saját háztartásodat, az alábbi fejezet segítségedre lehet, hogy célszerű és praktikus mennyiségű eszközzel szereld fel a konyhádat.

Tálak

Ezeket célszerű hármas vagy négyes készletben megvásárolni, mert azok biztosan egymásba helyezhetők, és rögtön megvan minden méret, amire szükséged lehet.

- Kevert tészták elkészítéséhez, tojásfehérje, vagy tejszín habbá veréséhez a legalkalmasabbak a műanyag tálak, amiknek az alján gumigyűrű van. A gyűrűnek köszönhetően a tál kevésbé csúszkál az asztalon, így kisebb az esélye annak, hogy földkörüli pályára állítod azt, hogy ha véletlenül úgy kapcsolod be a robotgépet, hogy a másik kezeddel nem fogod az edényt.

- A krómozott edények azért jók, mert jó a hővezető képességük és nem olvadnak meg. Csokoládéolvasztáshoz, pirított magvak hűtéséhez nélkülözhetetlenek.

Kanalak

A fakanalaknak is számtalan méretű és formájú változatát találod meg a kereskedelemben, ami tanakodásra adhat okot. Itt a két legfontosabb dolog, hogy a nyele lógjon ki az edényből, de ne annyira, hogy felborítsa azt (egy kis műanyag edényt szemrebbenés nélkül feldönt egy nagyobb kanál) és ahogy beköltözött a háztartásodba dönts az eszköz sorsa felett: édes sütemények készítéséhez, vagy főzéshez fogod használni. Az ítéletet azonnal írdd is rá a nyelére egy alkoholos filccel. Kevés bosszantóbb konyhai baleset van, mint egy fakanál miatt fokhagyma mellékízű vaníliapuding.

Kenőecset

Legjobb a szilikonból készült, de ha nincs otthon ilyen, egy új festőecsetet is be lehet vonni a munkába. Utóbbit nehezebb tisztán tartani, nyomkodva kell kimosni, és függőlegesen kell kiszárítani, hogy egyenes maradjon a „frizurája”.

Sütőformák

Mindenféle anyagból gyártanak sütőformákat: bádog, alumínium, hőálló üveg, kerámia stb. Az a legbiztosabb, ha teflon bevonatú vagy szilikonból készült formákat vásárolsz. Ezek mindegyik sütőtípusban használhatóak, nagyobb eséllyel jönnek ki belőle a kész sütemények, mint a többiből, csak ne essünk neki késsel vagy egyéb éles eszközzel, mert megsérthetjük a bevonatot (vagy átszúrhatjuk a szilikont).

Rács

A sütőből kivéve a legtöbb süteményt ezen kell hűteni, hogy alulról is szellőzni tudjon, és ne nedvesedjen be. Pár száz forintért lehet kis könnyűfémből készült rácsokat kapni, de a sütőjét is használhatod. Soha ne borítsd a süteményt vágódeszkára, mert nemcsak bepálik, hanem átveszi az összes ízt, amivel valaha érintkezett a deszka.

Nyomózsák

Sütemények díszítéséhez és képviselőfánk készítéséhez használjuk. A különböző nyomócsövekhez egy műanyag zsákot is kapunk, ami elég hamar el szokta engedni magát. Nem kell megijedni, vagy újat vásárolni, ha egy erősebb uzsonnás zacskóba beleműtjük a nyomócsövet, ugyanolyan jól tudunk dolgozni vele.


« Vissza a tippekhez