Sütemény receptek  
Sütikönyveim
Szerkeszd meg Te is saját, egyedi borítós, tovább-
küldhető Sütikönyvedet 2 perc alatt!
A Sütikönyv elkészítésé-
hez be kell lépned.
Új sütikönyv
Elfelejtett jelszó »

Puha mézeskalács

forrás: saját [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:90 perc
  • nehézség:normál
  • sütési hőfok:180 ℃
  • sütési idő:8 perc
Puha mézeskalács
forrás: saját fotó
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttem Eddig megsütötte: 36
Kedvencekhez adom Kedvencnek jelölte: 288
 
Szavazatok: 5 Átlag: 5

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
    1 cs. őrölt fahéjt (20 gr), vagy 6 kk. mézeskalács fűszerkeverék
    1/3 cs. szódabikarbóna (15 gr)
    3 tojássárgája
    1 dl langyos tej
    2 dl víz
    30-35 dkg méz
    25 dkg cukor
    10 dkg Rama

  • A cukormázhoz

    1 db tojásfehérje
    kb. 15-20 dkg átszitált porcukor
    kb. 8 csepp ecet


Elkészítés

Összekeverjük a lisztet, fahéjt, szódabikarbónát. A tejet elhabarjuk a tojássárgákkal. A vizet, mézet, cukrot és a margarint felforraljuk, langyosra hűtjük. Minden hozzávalót addig gyúrunk, amíg a tészta az edény falától el nem válik. Az elején a tésztát én kézi mixerrel szoktam morzsásra keverni, majd kézzel összeállítom. Min. 3-4 órát pihentetjük. Egyenletes vastagságúra nyújtsuk ki. A kisebb figurákhoz kb. 3 mm vastagra, a nagyobbakhoz, kb 4-5 mm-re (dupla magas lesz), kiszaggatjuk, majd 180 fokon 8 percig sütjük. A cukormáz receptje: a mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. Ehhez a porcukrot legalább kétszer kell átszitálni apró lyukú szűrőn. A tojásfehérjét verjük fel félig habverővel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor keverjünk hozzá még 8 csepp ecetet, ami megakadályozza majd a cukor kikristályosodását. Kicsi tojást válasszunk, abból is sok máz lesz. Lehetőleg kézi habverőt használjunk, a géppel felvert máz folyóssá válhat.

gyermekkel is készíthető

Akik megsütötték, ezeket is kedvelték:

Tejszelet

Tejszelet
90 perc Nincs beállítva

Pingvin szelet

Pingvin szelet
- Nincs beállítva

Habkönnyű sóskifli

Habkönnyű sóskifli
- Nincs beállítva

Isteni puha pogácsa

Isteni puha pogácsa
80-120 perc normál

Mit szólsz hozzá?

Ha van tipped, tanácsod a
recepthez, írd le bátran:

Hozzászólás elküldése

HALI! VAN JELENTŐSÉGE,HOYG MILYEN MÉZZEL KÉSZÜL? AKÁC VAGY VEGYES?

Sziasztok!

Most vettem észre, hogy a recept elejéről ez lemaradt, pedig szerintem így küldtem be. Örülök , hogy így is többeteknek sikerült, aki most olvassa, annak segítség:

Összekeverünk:
1 kg lisztet,
1 cs. őrölt fahéjt /20 gr/, /vagy 6 kk. mézeskalács fűszerkeverék/,
1/3 cs. szódabikarbónát /15 gr/.

Összekeverünk:
3 tojássárgáját,
1 dl langyos tejet.

2 dl vizet,
30-35 dkg mézet,
25 dkg cukrot,
10 dkg Rámát felforralunk, langyosra hűtjük.

sziasztok !

Nagyon fincsi lett :) melegen isteni .
Rengeteg lett belőle én műanyag jól zárható kekszes vödörbe tettem ,még január közepén is ettük az oldalát :D
köszönjük ezt a jó kis receptet .

Szia!

Ha jól emlékszem, akkor 6 gáztepsi lett tele.

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy körülbelül hány darab mézeskalács figura lesz egy adag tésztából?
Válaszodat előre is köszönöm!
Éva

Akár napokig is állhat, az ízek, fűszerek jobban összeérnek.Mi csináltunk belőle házikót is, celofánba csomagolva kedves karácsonyi ajándék volt, nagy sikert aratott.