Sütemény receptek
 
Sütikönyveim
Szerkeszd meg Te is saját, egyedi borítós, tovább-
küldhető Sütikönyvedet 2 perc alatt!
A Sütikönyv elkészítésé-
hez be kell lépned.
Új sütikönyv
Elfelejtett jelszó »

Méteres kalács

forrás: nincs megadva [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:150 perc
  • nehézség:könnyű
  • sütési hőfok:170 ℃
  • sütési idő:45 perc
Méteres kalács
További képek a sütiről:
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttem Eddig megsütötte: 262
Kedvencekhez adom Kedvencnek jelölte: 1013
 
Szavazatok: 5 Átlag: 5

Hozzávalók

  • A tetejére

    30 dkg étcsokoládé
    8 dkg Rama

  • A krémhez

    3 evőkanál rum (ez el is maradhat)
    30 dkg porcukor
    5 evőkanál kristálycukor
    7,5 dl tej
    2 csomag főzni való puncs ízű pudingpor (8 dkg)
    30 dkg Rama

  • A tésztához

    2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
    52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (fele-fele arányban)
    1,5 csomag sütőpor
    2+1 dl szobahőmérsékletű víz
    52 dkg porcukor
    8 db nagy tojás
    25 dkg Rama


Elkészítés

1.A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a Ramával jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét). Az egyiket a kakaóporral barnára „festjük”, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk. Külön-külön, Ramával kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.
3.Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét – ami sütésnél általában felpúposodik – egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük.
4.A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros Ramát és a rumot is.
5.Ezzel a krémmel egymáshoz „ragasztjuk” a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy „méteres”, vagy két kisebb rudat kapunk.
6.A csokoládét a Ramával vízgőzre téve felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük.
7.Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

gyermekkel is készíthető

Akik megsütötték, ezeket is kedvelték:

Mit szólsz hozzá?

Ha van tipped, tanácsod a
recepthez, írd le bátran:

Hozzászólás elküldése

Ha nincs sok időm, csak 2 lapot sütök, 1 kakaóst és 1 világosat. Azt töltöm meg a krémmel és bevonom csokimázzal. Nem olyan mutatós,de így is nagyon fincsi.

mi együtt készítjük a gyerekekkel.szeretünk vele pepecselni,jobban ízlik mintha összecsapnánk 20 perc alatt.

tejcsokival még finomabb aki nem szereti az étcsokit.Nekem a kedvenc sütim

Nagyon finom ez a sütemény, a családomnak nagyon ízlett. Csak annyi, hogy én kevesebb cukorral készítettem el. Köszönjük a receptet!

sbj sbj

Mi már régesrégen nem szeleteljük a bordák mentén, mert egy óra mire megtöltöd az összes szeletkét. sokkal egyszerűbb ha hosszábban elvágod három részre a sütit, és kicseréled a közepét, húsz perc alatt megvagy vele, és nem kell ferdén szeletelni, csak egyenesen. Ha kipróbálod többet nem fogod bordák mentén szeletelgetni.

T: Morzsi;lvasom a Méteres kalcs receptjét,és engedjen meg egy pá javaslatot; A masszához mindig finom lisztet használjon /nem morzsálodik/ és margarin helyett olajat használjon és a liszt után kavarja bele.Az áthúzásra használt csokiba is olajat,mert a margarin vizet tartalmmaz és a cski össze ugrik és nemtudja elkenni.

Én a tésztához szoktam tenni 1deci olajat is és igy finomabb lesz.

Hamar elfogyott!

én a tésztájába étolajat is raktam és kevesebb cukrot tetem bele a tetejét az eper pudinggal kevert krémmel kentem be.

Unokatestómmal mi is megsütöttük, csak mi jobban kedveljük a vaniliapudingot, igy azzal készitettük. De hogy szinesebb legyen, az egyik pudingport a készités során egy megmaradt meggybefőtt levével főztük, és szines is lett és nagyon finom is.

Évekkel ez előtt a családom kedvence volt.Nem olyan bonyolult az elkészítése mint ahogy első pillanatba látszik.

Uhh... ennek a sütinek az ízéről regényeket lehetne írni, meg arról is, amit a család két szelet elfogyasztása között mond.:)
...És csak sütöm, csak sütöm, csak sütöm.:D

Én nem szoktam csokimázat készíteni rá, úgy is nagyon finom!

Nekem ez a kedvenc sütim..... rekordgyorsaságga fogy el.....

Anyukám is csinált többször is ilyen sütit! Nagyon finom. Ô 2féle puddinggal csinálta.

Nálunk ez hagyományos karácsonyi sütemény, elmaradhatatlan része az ünnepnek! Bár nem egyeztettem, hogy az itt leírtak pontosan megfelelnek-e annak, amit édesanyám süt, de az övé felülmúlhatatlan!
Nagyon finom! Ajánlom mindenkinek!