Sütemény receptek
 
Sütikönyveim
Szerkeszd meg Te is saját, egyedi borítós, tovább-
küldhető Sütikönyvedet 2 perc alatt!
A Sütikönyv elkészítésé-
hez be kell lépned.
Új sütikönyv
Elfelejtett jelszó »

Kürtőskalács házilag

forrás: nincs megadva [!]
Nyomtatás
  • elkészítés:120 perc
  • nehézség:nehéz
  • sütési hőfok:180 ℃
  • sütési idő:20-25 perc
Kürtőskalács házilag
Sütikönyvhöz adom
Én is megsütöttem Eddig megsütötte: 25
Kedvencekhez adom Kedvencnek jelölte: 392
 
Szavazatok: 5 Átlag: 5

Hozzávalók

  • A tepsi kikenéséhez

    Rama

  • A szóráshoz

    8 evőkanál kristálycukor (lehet darált dióval elkevert is)

  • A fólia megkenéséhez

    Rama

  • A nyújtáshoz

    finomliszt

  • A tésztához

    egy csipetnyi só
    2 db tojássárgája
    50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
    2 db tojás
    2 evőkanál kristálycukor
    3 dl tej
    3 dkg instant Élesztő
    8 dkg Rama


Elkészítés

1.Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a közepesen vastag régi sodrófát elfűrészelve.
2.Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal és a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott Ramát ekkor dolgozzuk bele. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük.
3.Ezután meglisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 cm széles szalagokra vágjuk. A fadorongot alufóliába burkoljuk – a fémet nem kell –, és Ramával megkenjük.
4.A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat. Ramával kikent tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 20–25 percig sütjük. Félidőben egyszer megfordítjuk és olvasztott Ramával megkenjük.
5.A kalácsokat állandóan forgatva, faszénparázs fölött is megsüthetjük, így készül az eredeti változata. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát.

gyermekkel is készíthető

Akik megsütötték, ezeket is kedvelték:

Pingvin szelet

Pingvin szelet
- Nincs beállítva

Tejszelet

Tejszelet
90 perc Nincs beállítva

Habkönnyű sóskifli

Habkönnyű sóskifli
- Nincs beállítva

Mit szólsz hozzá?

Ha van tipped, tanácsod a
recepthez, írd le bátran:

Hozzászólás elküldése

Ha már elfogyott a konyhai papírtörlőről a papír, és ott marad a kemény guriga, ezt beburkolom alufóliával, megolajozom, és erre tekerem rá a tésztát.

Sziasztok!A Metróban lehet kapni kb.1000Ft-ért sütőt!:) Már 2x megsütöttem dupla adagból a nyújtófáimon,betekertem őket alufóliával bekentem margarinnal és úgy tekertem rá a tésztát persze a dundi sodrófát.:)Nagyon szereti a családom!:)

Sziasztok!
Ma én is meg fogom csinálni a kalácsot de én sörös dobozzal fogom kipróbálni. Remélem jó lesz.!

Jó ötlet ez a papirtörlős sütés, pont ennék egy kis kürtőst, de itt nem lehet kapni :(
Hétvégén megcsinálom, köszi :)

Én megsütöttem szabadban, házilag készített dorongon parázs felett és nagy sikere volt.

Én is papírtörlőnek a gurigáján sütöttem de állítva a sütőnek a saját tepsijén
így meg főleg nem lapult meg.Különben szuper a recepted!!Köszi!!

Sziasztok!
Én szintén nem fa dorongot használtam a sütéshez, hanem a habroló tölcsérére tekertem a tésztát.
Nagyon finom volt, hamar elfogyott :)

Bea Bea

Szia!
Szerintem nagyon KÖNNYŰ megcsinálni a kürtős kalácsot. Az tévhit, hogy csak fa, vagy saválló forma jó hozzá! Én pl. PAPÍRTÖRLŐ gurigáját betekerem alufóliával, ezt vajazom meg és simán megsül, sőt még nem is lapul össze nagyon az alja, hiszen könnyű, ellenben a nehezebb formákkal.
Az én receptemben az a lényeg, hogy ne érjenek össze a csíkok, hanem a feltekertük, akkor egy kicsit nyújtsuk meg, így egymás mellé illeszkednek, és amikor megsül, akkor szépen elválik egymástól, vagyis olyan lesz, mint a "piaci". Bocsi, ha okoskodtam, csak tanácsot adtam a többieknek.
Bea